Hladno ceđeno lešnikovo ulje

Savršeno ulje za savršeno zdravu ishranu

Hladno ceđeno ulje od organskih lešnika je nerafinisano ulje, zlatno žute boje i raskošnog ukusa. Dobija se mehaničkim postupkom odnosno ceđenjem pomoću prese pod pritiskom čime su maksimalno očuvani aroma lešnika i nutritivne vrednosti proizvoda.

Osnovna razlika između lešnikovog ulja i drugih rafinisanih ulja je što se u procesu dobijanja ulja ne koristi toksične supstance odnosno rastvarači za razdvajanje ulja. Naime, u postupku dobijanja rafinisanih ulja materija se prvo melje a zatim meša sa rastvaračem. Potom se tako dobijeno ulje zagreva na visokim temperaturama kako bi se iz njega uklonili otrovi i ono moglo koristi za ljudsku ishranu. Ovim postupkom uništava se najveći deo korisnih sastojaka koje jedno ulje može da sadrži.


Omega 3-6-9 u lešnikovom ulju - Dobitna kombinacija za vaše zdravlje


Za razliku od rafinisanih ulja, lešnikovo ulje dobija se postupkom hladnog ceđenja i kao takvo zadržava sve nutritivne vrednosti ploda. Lešnikovo ulje je bogato vitaminom E, B1 i B6 i nezasićenim masnim kiselinama Omega 6, kao i Omega 3 i 9 ali u nešto manjem obimu. Omega 3-6-9 poznate pod zajedničkim imenom Vitamin F su esecijalne kiseline što znači da ih telo ne proizvodi samo te je otuda unos ovih kiselina kroz ishranu neophodan za zdravlje celog organizma.

Udeo Omega 6 u lešnikovom ulju iznosi preko 80%.

Omega 6 zajedno sa Omega 3 i 9 nezasićenim masnim kiselinama povoljno utiču na:
• prevenciju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa,
• snižavaju holesterol u krvi,
• redukuju masne naslage i pomažu kod mršavljenja,
• povoljno deluju na problematičnu kožu posebno akne i ekceme,
• ublažavaju simptome reumatoidnog artritisa,
• smanjuju rizik od raka debelog creva i dojke,
• podižu raspoloženje, koncentraciju i pamćenje,
• doprinose regeneraciji ćelija i jačanju kapilara
• ublažavaju simptome ateroskleroze

Za najbolji doprinos zdravlju i ishrani veoma je važno kako skladištiti i čuvati lešnikovo ulje. Pre svega ulje od lešnika treba čuvati na tamnom i hladnom mestu jer su toplota, svetlost i vazduh njegovi najveći neprijatelji koji mogu dovesti do oksidacije ulja. Može se čuvati u mračnom ormariću do 3 meseca na temperaturi oko 14 °C ili u frižideru do 6 meseci nakon otvaranja. Treba izbegavati metalne zatvarače i najbolje je koristiti zatvarače od plute. Lešnikovo ulje najbolje je čuvati u tamnim staklenim bocama i nikako ga ne presipati u plastičnu ambalažu jer će brzo apsorbovati PVC.


Hladno ceđeno lešnikovo ulje u kulinarstvu


Za razliku od većine drugih nerafinisanih ulja odnosno ulja dobijenih hladnim ceđenjem, ulje od organskih lešnika može se koristi za pečenje, prženje, kuvanje i dinstanje. Tačka dimljenja iznosi 221°C i predstavlja granicu nakon koje ulje počinje da se puši i više nije pogodno za ljudsku ishranu.

Lešnikovo ulje koristi se za spravljanje različitih preliva i sosova. Od davnina se koristi u mediteranskoj kuhinji kao preliv za ribu prženu na žaru. U Francuskoj ga obilato koriste za spravljanje gurmanskih specijaliteta a njegova primena je naročito raširena u Americi gde je potpuno potisnulo korišćenje drugih vrsta ulja. Odlično ide uz testeninu, jela sa roštilja i aromatični je dodatak mnogim kolačima i poslasticama.

Zanimljivo je da su ulje od lešnika koristili američki Indijanci, kao i stari Grci i Rimljani nazivajući ga čudom Mediterana zbog neverovatne arome koju daje svim jelima, salatama i prilozima.

Zbog svoje osobine da mu ne smeta prženje i pečenje na višoj temperaturi, lešnikovo ulje se može koristiti u svim jelima i na načine kako se koriste i sva druga ulja.


Hladno ceđeno lešnikovo ulje u kozmetici


Lešnikovo ulje je odlično za negu kože i kose. Veoma je hidratno te se može koristiti za tretman kako suve tako i masne kože. Ako ga koristite za negu starije kože pozitivno će uticati na njen tonus i vitalnost. Efikasno je i kao lek protiv strija i ožiljaka.

Kada je u pitanju nega kose, nema boljeg pakovanja za oporavak oštećene i suve kose od lešnikovog ulja. Dovoljno ga je naneti na suvu kosu pola sata pre pranja i efekti će biti zapanjujući. Za bolji učinak pomešajte ga sa jednim žumancetom. Nakon nekoliko takvih tretmana i najoštećenija kosa biće meka, glatka i sjajna. Možete ga koristiti i za negu obrva i trepavica.

Hladno ceđeno ulje od organskog lešnika odličan je izbor za sve koji na pravi način brinu o svom zdravlju. Naručite svoju bocu najboljeg lešnikovog ulja iz naše organske proizvodnje i uživajte u svim blagodatima njegovog učinka na vaše zdravlje i lepotu.


retro jordans for sale, cheap jordans, cheap foamposites, cheap air jordans, Cheap jordans, cheap foamposites for sale, nfl jerseys for sale, cheap jordans for sale, lebrons new shoes, Cheap foamposites for sale, cheap jordans free shiping,